💤Cum Învingem Insomnia ✍

💤Cum Învingem Insomnia ✍


Potrivit statisticilor, aproape 30% din populația globului are probleme cu somnul, iar primul pas spre vindecare constă în conștientizarea bolii. Specialiștii au identificat trei tipuri de insomnie: trecătoare, intermitentă și cronică.

Insomnia trecătoare se manifestă pe termen scurt, apărând, de obicei, de-a lungul unei perioade cuprinse între o noapte și câteva săptămâni. Insomnia cronică se manifestă prin lipsa somnului aproape în fiecare noapte, pe o perioada de minimum o lună de zile. Insomnia trecătoare nu este considerată neapărat o dereglare, ci, de cele mai multe ori, rezultatul unei stări de anxietate, a unei anumite medicații, a unei boli sau a stresului.
Studiile arată că rata de incidență la femei este cu 40% mai mare, mai ales în rândul celor care depășesc vârsta de 40 de ani.
Insomnia nu se definește neapărat ca o reducere a cantității de somn, ci mai degrabă este legată de calitatea somnului. De fapt, indiferent cât de mult vă treziți într-o noapte, puteți să aveți parte de somn suficient. Pentru a aprecia acest lucru este important să înțelegeți „structura“ propriului somn, adică tiparul după care se alternează perioada REM (rapid-eye-movement) sau somnul în care visați și perioada non-REM.

Cauze frecvente ale insomniei

Există o varietate de cauze care pot provoca tulburări ale somnului, de la grija zilei de mâine la tulburările digestive. Dintre cele de natură psihologică, cele mai frecvente sunt tensiunea nervoasă, anxietatea, îngrijorarea, suprasolicitarea la locul de munca. Sentimentele reprimate, mânia sau resentimentele pot provoca, de asemenea, nopți albe. Adesea, însăși teama de a nu adormi duce la insomnie. Tulburările sistemului digestiv, cum ar fi constipația, sindromul dispeptic (arsurile la stomac), consumul excesiv de alimente seara sau, dimpotrivă, adormitul pe stomacul gol, abuzul de dulciuri, cafea sau ceai sunt, de asemenea, cauze frecvente.
Puțini ar bănui că fumatul poate determina și tulburări de somn, dar ele sunt reale și sunt cauzate de iritarea sistemului nervos, în special a nervilor sistemului digestiv. Mediul poate avea o influență nefastă asupra somnului: lumina, zgomotul, atmosfera neprimitoare a încăperii, salteaua de proasta calitate (prea moale) sunt doar câteva cauze ale insomniilor trecătoare.

Gândiți pozitiv!

Acest lucru nu înseamnă nicidecum o negare a insomniei, ci o restructurare cognitivă: a gândi despre insomnie într-un mod mai puțin negativ. De exemplu, în timp ce stați întins în pat, încercând să adormiți în loc să vă spuneți: „Nu pot să adorm, iar mâine voi fi un dezastru la muncă“, puteți gândi: „Mai devreme sau mai târziu, tot o să adorm“. Cu puțin antrenament, această tehnică simplă poate deveni un automatism.

Plante care ajută la tratarea bolii

Stresul și anxietatea pot forma o barieră pentru un somn de calitate. Există, însă, câteva plante recunoscute care induc o stare de relaxare și înlătură efectele stresului, ajutând la obținerea unui somn liniștit. Atenție, însă! Nu trebuie combinate medicamentele antidepresive cu plantele medicinale care au efect calmant:
– valeriana: a fost folosită ca tranchilizant ușor și somnifer de mai bine de 1000 de ani. Ținând cont de eficiența efectului ei, valeriana a fost comparată cu diazepamul. Însă, spre deosebire de acesta, valeriana nu produce amețeli dimineața și nu creează dependență;
– sunătoarea: studii realizate prin anii `80 au arătat că ajută în stări de anxietate și stres, îmbunătățind calitatea somnului. Astăzi are o reputație universală de sedativ;
– kava kava: face parte din familia piperului și a fost folosită de secole ca un relaxant natural în sudul Pacificului. Studiile au arătat că utilizarea acestei plante este compatibilă cu tratamentul cu Benzodiazepines, însă fără a înregistra efecte secundare. Trebuie, totuși, să se aibă în vedere faptul că, la unele persoane, poate dezvolta unele afecțiuni ale pielii, numite „kava dermopatie“, caracterizată prin descuamarea pielii.

12 gânduri despre &8222;💤Cum Învingem Insomnia ✍&8221;

 1. Ooof,la mine este invers,somnie nu insomnie dimpotriva,la cat am de lucru as dormi nonstop,deci cred ca nu o sa-mi recuperez somnul pierdut nici pe lumea cealalta,daca beau cafea isi face efectul invers,dupa 5 minute ma apuca cascatul,in picioare ma mai tine cate un pepsi-lime,tre’ sa recunosc ca mai abuzez cateodata,dar asta numa’ca sa-mi fac lucru pe comp,deci in concluzie,as vrea sa sufar de insomnie… D-na Dora invatati-ma un remediu de stat treaz cat mai mult…ca altfel nu inteleg fenomenul INSOMNIE…

  Apreciat de 1 persoană

  1. Buna ziua!
   Sincer? Nu iți doresc insomnie. Ca să stai treaz cât mai mult, trebuie să te odihnești căt mai mult. O vacanță e binevenită. Normal e sa putem dormi 8 ore pe noapte și ziua putin nu strica, doar ca serviciul nu ne permite.
   am probleme cu insomia, lucrez mult, iar dupa 12 cand sa dorm, nu ma ia somnul, apoi vin ameteli, indispoziție, e tare aiurea. Personal, nu beau cafea, mai fumez o tigara de cateva luni, in rest nu consum alcool deloc.
   Cafea in exces, pepsi,colo, energizantele…nu fac bine.
   Trebuie să faci ceva pentru tine!

   Apreciat de 1 persoană

  2. Nu fac excese cu cafele ,nu fumez,nu consum energizante,alcool nici atata….beau cateodata 2 pahare de pepsi-lime atat,Am facut abuz de 2 lucruri in viata,unul este compurile cel de al-2-lea nu pot sa spun aici,ca as fi blestemat in mod sigur,in rest am facut ce am vrut,si fac si acuma,,ma ajung blestemele din urma cred…Multumesc Dora pt sfaturile si gandurile frumoase si cand nu poti dormi transmite-mi si mie o portie din nesomnul tau sau chiar pe tot,sa poti dormi si tu si,facem cu randul cand tu,cand eu….Ganduri frumoase si luminate pt tine…Sa auzim de bine,si cand nu poti dormi trimite-m,i asa o unda de nesomn, si eu o sa o captez…

   Apreciat de 1 persoană

  3. Daca nu faci exces la toate astea, e bine sa mergi la un medic pneumolog . Nu cred in blesteme. Fac diferente intre bine si rau. Daca faci bine, se intoarce cu bine, daca faci rau, se intoarce mai devreme sau mai tarziu cu rau, nu cred sa fie cazul tau.
   Noi pamanteni…, din pacate nu avem puteri ….
   Personal, stiu de ce nu dorm, incerc prin munca sa imi gestionez cat de cat si somnul, atat cat pot.
   Sa ne ajute Dumnezeu tuturor si sa auzim numai de bine!

   Apreciat de 1 persoană

Mulțumesc pentru vizită !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.